پیاده روی مردم بهبهان که به رضوی ترین شهر جنوب ایران معروف شده اند با نزدیک شدن به ایام دهه آخر ماه صفر در حال آغاز شدن است.
به گزارش ثامن پرس، این روز ها که مردم برای ایام شهادت علی بن موسی الرضا (ع) به مشهد الرضا سفر می کنند در جنوب کشور نیز محفل پیاده روی و عزاداری شهادت سلطان خراسان برقرار است. این روزها بهبهان رضوی ترین شهر جنوب ایران است.
مورخان عرب «ارجان»ش می نامند و تاریخ نویسان پارسی «ارگان»
سرزمینی است کهن در جنوب غرب ایران و استان لاله خیز خوزستان ...
تاریخی دارد به قدمت همه اعصار؛ کمتر مورخی بوده است که از این دیار گذشته و نامی به نیکی از آن نبرده باشد ...
بهبهان همواره مهد علم بوده است و ادب... دیار فقاهت بوده است و شهادت و مرکز نشر معارف ناب آل الله در طول قرن های متمادی...
وقتی در سال 200 هجری مامون عباسی امام رضا(ع) را به مرو می خوانند و حضرت این دعوت را به اجبار می پذیرند؛ به ناچار راهی خراسان می شوند...
از مدینه تا مرو، شهرهای زیادی را طی می کنند تا به مرکز آن روز خلافت اسلامی برسند ...
کاروان حضرت پس از ورود به خوزستان و گذر از شهرهای اهواز، رامهرمز به بهبهان می رسند و طبق نقلی چند روزی را در این شهر اطراق می کنند و در مسجد تاریخی آن نماز می خوانند که پس از آن واقعه مردم شهر نسل در نسل این مکان را مقدس شمرده و به عنوان یادگار از امام خویش گرامی می دارند...
و در طول بیش از دو قرن اخیر هم در سالروز شهادت آن امام همام با پای پیاده از روستاها و شهرهای مجاور خود را به قدمگاه متبرک حضرتش می رسانند و با امام خویش نجوا می کنند ...
و با زبان دل می گویند: «گر میسر نشود بوسه زنم پایش را - هر کجا پای نهد بوسه زنم جایش را»
سابقه و قدمت پیاده روی مردم تا قدمگاه بهبهان
وقتی از قدیمی های شهر و اکابر روستاهای اطرف در مورد سابقه این پیاده روی می پرسیم قدمت این حرکت معنوی را به بیش از دویست سال پیش می دانند یا شاید هم بیشتر...
گرچه در طول سال هزاران نفر از مردم جهت انس و زیارت مولای خراسانی خویش راهی دیار طوس می شوند و از نزدیک با امام خویش درد دل می کنند و به فیض زیارت این بارگاه کبریایی می رسند؛ لکن در طول سال نیز مردم مومن و ولایی این سرزمین برای انس بیشتر و مداوم به قدمگاه این شهر سر می زنند و آنجا با یاد امام خویش نجوا می کنند.
و در ایام های خاص و ویژه مثل ایام میلاد و دهه کرامت با برپایی مراسم های جشن و مولودی خوانی در مکان شریف قدمگاه و همچنین روز شهادت آن امام همام با برپایی پیاده روی عظیم و هماهنگ به طول 13 کیلومتر مسیر امام زادگان و مساجد شهرها و روستاهای بهبهان و منصوریه را با پای پیاده طی می کنند و با حضور در مکان قدمگاه این مصیبت بزرگ را به امام عصر سلام الله تسلیت می گویند و عرض حاجت می کنند.
صحن انقلاب باشی یا قدمگاه ارجان؛ جواب سوی تو خواهد آمد!
برای امام فرقی ندارد که در صحن انقلاب اسلامی و پشت پنجره فولاد باشی یا هزاران کیلومترتر آنطرف تر سرزمین ارجان! او ولی و حجت خداست؛ به اذن او شاهد است و ناظر؛ اجابت کننده و با وفا... برای او بُعد مکان و زمان هم فرقی ندارد؛ اصلا در هرگوشه عالم که باشی و دلت را متوجه آن امام ثامن ضامن کنی او جوابت می دهد و اجابتت می کنند.
همچنانکه در روایتی(در کتاب الرسائل از کلینی) از معصوم می خوانیم: هرگاه حاجتی داشتی فقط لبانت را تکان بده - امام هرکجای عالم که باشد- جواب به سوی تو خواهد آمد!
حال و هوای مردم در طول مسیر حرکت
وقتی از مردم در مورد حال و هوای این مسیر سوال می کنید می گویند هرچند اینجا مشهدالرضا نمی شود ولی قطعا شمه ای از آن بارگاه نورانی و عنایت امام مهربانی را در طول مسیر دریافت می کنیم و استشمام می کنیم؛ می گویند اینجا مثل مسیر نجف به کربلاست و وقتی متوجه منظورشان می شوی که در مسیر و هم قدم آنها قرار گیری؛ دسته های عزاداری، راز و نیاز مردم و پذیرایی موکب ها و خلوص این مردمان، همه و همه شما را به سرزمین نه چندان دور از اینجا یعنی کربلای معلی می برد و حال و هوای زائران پیاده اربعین... آری، اینجا واقعا سرزمین نور و ولایت است...
پوشش رسانه ای مراسم
در سال های قبل تبلیغ این مراسم به صورت مردمی و سینه به سینه انجام می شده و مردم در سال های اخیر نیز از طریق شبکه های اجتماعی موبایل تبلیغات را گسترده تر کرده اند.
اما از سال گذشته رسانه های کشوری بویژه رسانه ملی این مراسم را بصورت رسمی و عمومی نسبت به تبلیغات آن اقدام کردندو در سال جاری نیز خبرگزاری های مختلفی خبر این مراسم را پوشش داده اند که پیش بینی می شود مردم دیگر شهرهای جنوبی کشور با پیوستن به مردم بهبهان، شور بیشتری را بر این مراسم حاکم نمایند.
برنامه های سال جاری
از برنامه های امسال می توان به برپایی موکب های پذیرایی، غرفه های فرهنگی ویژه کودکان و حجاب و عفافو مراسم عزاداری ویژه هر هیات اشاره کرد که این مراسم از ساعت 10 صبح آغاز و تا با برگزاری نماز جماعت ظهر و عصر خاتمه می یابد.
بهبهان نمونه ای از ظرفیت عظیم فرهنگی و انتظارات از آستان قدس
با توجه به تغییرات اخیر در آستان قدس رضوی و حکم انتصاب مقام معظم رهبری به تولیت معزز این آستان کبریایی (که در بند چهارم از منشور هفت گانه خود می فرمایند: آستان قدس ظرفیت فرهنگی عظیمی است که میتواند در فضای عمومی کشور و جهان اسلام اثرگذاری کند.در همین باره با کمک خبرگان فرهنگی، بیشترین بهره را از این ظرفیت کمنظیر در ترویج معارف قرآنی و مکتب اهلبیت علیهمالسلام گرفته شود. )
انتظار است که تولیت این آستان با عنایت ویژه ای به اینگونه مراسمات، تعظیم و تعمیق بیشتر فرهنگ اهل بیت علیهم السلام و بویژه امام رضا (ع) را در طول مسیر جاده ولایت شاهد باشیم.