نویسنده کتاب «تا قدمگاه خورشید» در گفتگو با خبرگزاری صداوسیما با اشاره به وجود ۹ قدمگاه امام رضا (ع) در استان خوزستان به معرفی مهمترین قدمگاههای امام (ع) در شهرستان بهبهان پرداخت.
خیرالله محمدیان، پژوهشگر تاریخ و نویسنده کتاب «تا قدمگاه خورشید» گفت: امام رضا (ع) در سال ۲۰۱ یا ۲۰۲ هجری قمری از مدینه به سمت توس حرکت میکنند. ایشان بعد از بصره از طریق مرز فعلی شلمچه وارد خوزستان میشوند و در مسیر حرکت خود به کوشکدشت میرسند. کوشکدشت نام روستای بزرگی در جنوب اَرَجان است. ارجان نام قدیم بهبهان است.
وی ادامه داد: از حضور امام در کوشکدشت یا بهبهان امروزی، قدمگاههایی به یادگار مانده است که به اعتقاد مردم، محل اقامت موقت امام رضا ع بودهاند. یکی از این قدمگاهها در جنوب شهر بعد از میدان سرداران شهید شمایلی به طرف میدان لاله است که اکنون محل دبستان شهید حسینپور است.
این پژوهشگر تاریخ افزود: اجداد ما سینه به سینه نقل کردهاند که وقتی امام به نزدیکی ورودی کوشکدشت یا بهبهان امروزی میرسند که در آن زمان استراحتگاه مسافران بصره تا ارجان بود، برای رفع خستگی به مزرعه یا باغی وارد میشوند. امام در آن باغ توقف کوتاهی میکنند و از آب آن باغ برای شستشوی چهره و وضو استفاده میکنند. برای ورود از باغبان اجازه میگیرند. باغبان که ادب و متانت امام را میبیند متوجه میشود با شخصیتی از بزرگان روبهروست و وقتی مطلع میشود که ایشان از فرزندان پیامبر اسلام (ص) هستند، امام را به منزل خود دعوت میکنند.
محمدیان افزود: منزل این فرد مقام دوم شهرستان میشود. قدمگاه دوم در محل سادات بهبهان است که به «مقام علی» شهرت دارد. امام (ع) برای نماز ظهر و استراحت به منزل این باغبان وارد میشوند. این منزل در قرن دهم بنایی داشته که نزد مردم کاملاً شناخته شده بود و زیارتگاه محسوب میشد و یکی از علمای قرن یازدهم به نام حسین بن احمد مقیم این زیارتگاه بود.
نویسنده کتاب «تا قدمگاه خورشید» ادامه داد: قدمگاه اصلی حضرت رضا (ع) در بهبهان که راهپیمایی پیادهروی مردم این شهر هر ساله به سمت آن انجام میشود حدود ۱۴ کیلومتری شمال بهبهان و در ساحل رود مارون و در مسجد قدیمی بکان قرار دارد. قدمت این روستا به دوره ورود اسلام به خوزستان باز میگردد.
در سال ۲۰۱ هجری قمری امام وقتی از کوشکدشت به طرف ارجان حرکت میکنند وارد این مسجد میشوند و مورد استقبال اهالی قرار میگیرند. بعد از ورود امام، مسجد ارجان به مسجد امام رضا (ع) تغییر نام میدهد. بنای کنونی این مسجد به دوره صفویه بر میگردد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: به طور کلی در استان خوزستان ۹ قدمگاه از امام وجود دارد یک قدمگاه در آبادان است. این قدمگاه در شمال شهرستان و پشت بیمارستان آیتالله طالقانی کنونی واقع است. یک قدمگاه در اهواز که محل کنونی آن بقعه علیبن مهزیار اهوازی است. قدمگاه دیگر در روستای امام جعفر صادق (ع) رامهرمز و دیگر قدمگاهها در شهرستان بهبهان قرار دارند.
منبع: خبرگزاری صداوسیما