قدمگاه و مسجد مقدس حضرت رضا(ع) در شهرستان بهبهان

نشریه خبری - پژوهشی روز امام رضا(ع) شهرستان بهبهان

قدمگاه و مسجد مقدس حضرت رضا(ع) در شهرستان بهبهان

نشریه خبری - پژوهشی روز امام رضا(ع) شهرستان بهبهان

قدمگاه و مسجد مقدس حضرت رضا(ع) در شهرستان بهبهان
مراسم روز امام رضا(ع) در شهرستان بهبهان .... اینجا بهبهان است؛ مسجدمقدس و قدمگاه متبرک امام رضا(ع).

بنابر شهادت اسناد تاریخی، سال 201 هـ . ق که حضرت رضا (علیه السلام) از مدینه عازم مرو بودند، از شهرباستانی اَرَجان(بهبهان کنونی) عبور و در مکان فعلی قدم گاه نماز گذاردند که به پاس این واقعه مبارک، مردم شهر نسل در نسل این مکان را مقدس شمرده و در طول دویست سال اخیر مسیر حدود 14کیلومتری این شهر تا مسجد تاریخی و قدم گاه متبرک حضرت رضا علیه السلام را با پای پیاده طی می کنند...

بیت زیر سردر قدم گاه امام رضا علیه السلام شهرستان بهبهان در سال های گذشته بوده است:

گر میسر نشود بوسه زنم پایش را
هر کجا پای نهد بوسه زنم جایش را
تبلیغات و ویژه نامه های مفید
صفحات و دسته بندی های سایت قدمگاه

خرسندترین نور چو آغاز سفر کرد/ یک روز غریبانه از این شهر گذر کرد/ می آمد و آنقدر صمیمانه که از شوق/ مهر قدمش در دل هر «سنگ» اثر کرد

 آئین سنتی، مذهبی راهپیمایی مردم از شهرستان بهبهان تا قدمگاه امام رضا (ع) - به گفته اکابر و کهنسالان محلی در روستا و شهر منصوریه- سابقه ای بیش از دویست سال دارد.

ابتدا مردم روستاها و شهر منصوریه در سالروز شهادت امام رضا(ع) با پای پیاده راهی قدمگاه متبرک حضرت رضا(ع) می شدند و بعدها این سنت حسنه به کل شهرستان سرایت کرد.

هم اکنون این آیین چند سالی است که با حضور جمعیت چند ده هزار نفری مردم متدیّن و مشتاقان آن حضرت با شور و حال و عشق خاصی که ناشی از  ارادت و اخلاص آنان به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) خصوصا امیر توس، شمس الشموس است، برگزار می گردد. برپایی موکب و ایستگاه های صلواتی متعدد و خدمت رسانی به زائران قدمگاه و توزیع نذر و نیازهای گوناگون، تجلّی عشق به سرچشمه‌های نور و رحمت است که در طول تاریخ فروزان کننده ی دلهای مشتاق آل الله در این سرزمین پاک و نورانی از خاک خدا بوده است.

در این نوشتار به معرفی مختصر قدمگاه امام رضا (ع) در شهرستان می پردازیم.

قدمگاه امام رضا (ع) یا مقام علی ابن موسی الرضا علیه السلام در ۱۰ کیلومتری شمال بهبهان  در ساحل رود تاب (مارون) و در مسجد قدیمی محل بکان شهر تاریخی ارجان در کنار بقایای پل تاریخی بکان قرار دارد. این مکان که محل اقامه نماز امام رضا (ع) هنگام عبور از ارجان و عزیمت به توس در سال ۲۰۱ هجری قمری بوده، اکنون «قدمگاه» روستای امام رضا (ع) نامیده می‌شود.

مسجد این روستا که قدمتی بیش از هزار و دویست ساله دارد از آثار باستانی ارجان محسوب می شود. ارجان در آن زمان شهری آباد و بزرگ و مرکز کوره (استان) ارجان بود و شش دروازه داشت. امام رضا (ع) بعد از عبور از کوشک دشت (بهبهان کنونی) از طریق دروازه «ریشهر» وارد ارجان شد و مورد استقبال اهالی ارجان قرار گرفت.

 سپس وارد محل پرجمعیت و اعیان نشین بکان در ساحل رودخانه خروشان تاب (مارون کنونی) شد و در مسجد این محل که از مساجد ساخته شده در صدر اسلام است و در مکان مرتفعی از شهر در امتداد مدخل پل بزرگ بکان واقع شده بود، به اقامه ی نماز جماعت پرداختند. آن حضرت پس از اقامه نماز و گفت و گو با اهالی ارجان از طریق دروازه «رصّافه» و مسیر بلاد شاپور راهی ابرقو، اصفهان، طبس، نیشابور و توس شدند.

بعدها مسجد بکان به مسجد و قدمگاه امام رضا ع تغییر نام داد.

 

مشخصات مسجد امام رضا(ع) در بهبهان

مسجد امام رضا(ع) از یک ساختمان طاق پوش گچی سه بخشی ساخته شده است. ضریح قدمگاه که محل اقامه نماز آن حضرت بود، روبه روی در ورودی مسجد قرار دارد. در شمال شبستان مسجد حیاط کوچکی است که سطح آن چند پله از سطح حرم بلندتر است. اصل شبستان به دلیل طاق پوش بودن و ستون های قطور و مستحکم در برابر حوادث روزگار به ویژه زلزله های مهیب ارجان در سال های ۴۴۴ و ۴۴۵ هجری قمری سالم مانده و هنوز هم به شکل اولیه پابرجاست. بر سر در این مسجد کتیبه ی بزرگی وجود داشت که تاریخ ورود امام رضا ع (سال ۲۰۱ هجری قمری) به خط کوفی بر آن نوشته شده بود. شوربختانه سنگ مذکور سالها پیش به سرقت رفت. این مسجد در عصر دیالمه (سده های چهارم و پنجم هجری قمری) تعمیر شده و بنای کنونی آن که دارای گنبد، صحن و شبستان است، به تعمیر مسجد در عصر صفویه برمی گردد.

حیاط در سمت شمال و ساختمان اصلی مسجد در سمت جنوب است. این قسمت شامل یک بنای چهارگوش به ابعاد ۱۳ متر در ۱۷ متر است که ۶ ستون قطور آن را به صورت تالاری ستون دار درآورده است. ستون ها در دو ردیف موازی قرار گرفته اند.ابعاد دو ردیف آن که چهار ستون دارد و در غرب قرار گرفته اند ۲ متر و ۹۰ سانتیمتر در ۱ متر و ۴۵ سانتیمتر است. ابعاد دو ستون بعدی نیز ۱ متر و ۶۰ سانتیمتر در ۱ متر و ۳۰ سانتیمتر است. سقف قسمتهای مختلف بنا به شکل گنبدهای کوچکی است که در قسمت انتهایی بالای آن ها روزنه هایی جهت تهویه و تأمین روشنایی بنا تعبیه شده است.

فاصله‌ی این گنبدها به وسیله ی طاق و تویزه پر شده است. ضریح قدمگاه در زیر گنبد شلجمی (شلغمی شکل) که ارتفاعی در حدود ۲ متر دارد، قرار گرفته است. چهارستون بزرگتر در چهار گوشه ی آن قرار گرفته اند. محراب بنا در دیوار ضلع جنوبی و در امتداد ضریح قرار دارد. در دیواره ی گنبد اصلی نیز دریچه ی تهویه دیده می شود.

خیرالله محمدیان آذر 95-  / با اندکی دخل و تصرف در مقدمه مطلب

ویژه نامه مرتبط:

- نقش بهبهان در جاده ولایت

مطلب مرتبط:

- یک اقدام قابل تقدیر از نماینده مردم شهرستان بهبهان/ حضور در آیین سنتی مذهبی پیاده روی تا «قدمگاه»

- به قلم استاد محسن قنبریان/ تقدیری از احیاگر پیاده روی «قدمگاه» بهبهان

خبر مرتبط:

- پایگاه اطلاع رسانی آستان قدس رضوی:باحضور هزاران نفر از مردم جنوب کشور؛ اجتماع عظیم عزاداران رضوی در قدمگاه بهبهان برگزار شد

- پایگاه خبری - تحلیلی قدس(ارگان خبری آستان قدس رضوی): مراسم پیاده روی بزرگ عزاداران رضوی در بهبهان برگزار شد
- خبرگزاری صدا و سیما:پیاده روی بزرگ عزاداران رضوی در بهبهان+فیلم
- خبرگزاری ثامن پرس:
خبرگزاری فارس: آیین سنتی پیاده‌روی بزرگ عزاداران رضوی در بهبهان برگزار شد

کلیپ مرتبط:

- کلیپ خبری: خبر راهپیمایی بهبهانی ها تا قدمگاه امام رضا(ع) توسط صدا و سیما

- مجموعه کلیپ های مرتبط با آیین سنتی مذهبی پیاده روی مردم بهبهان تا قدمگاه امام عشق در صفحه آپارات قدمگاه بهبهان

گفت و گوی مرتبط:

- ثبت جهانی جاده ولایت

به روایت تصویر:

- کبوترانه/ 30 فریم از حضور میهمانان "خردسال" و "نوجوان" امام "کبوترها" و" آهوها" در پیاده روی تا قدمگاه بهبهان

بسته خبری مرتبط:

- بسته خبری آیین سنتی، مذهبی «پیاده روی تا قدمگاه امام عشق» 1395

- بسته خبری آیین سنتی، مذهبی «پیاده روی تا قدمگاه امام عشق» 1394

قدمگاه و مسجد مقدس امام رضا علیه السلام در بهبهان

نظرات، دیدگاه ها، موضوعات درخواستی و مطالب خود را برای ما بفرستید  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال خبر، مقاله، دیدگاه و درخواست های مختلف

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی