روایتهای فراوانی درباره رفتار و منش امام هشتم(ع) وجود دارد که دلالت بر آن میکند ایشان همانند جد بزرگوارشان، رسول خدا (ص) رفتار میکردند و بردباری و مهربانی و احسان آن حضرت شامل همه مردم میشد.
در سیره آن حضرت آمده، نسبت به رسیدگی به مردم بخصوص محرومان توجه جدی داشتند. همانند جد بزرگوارشان حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) در خفا و به صورت پنهانی بخصوص در تاریکی شب به نیازمندان رسیدگی و به آنان احسان و نیکویی میکردند و صدقه میدادند.
آداب کمک به محرومان
در تاریخ زندگی ایشان آمده، اگر کسی از آن حضرت تقاضایی داشت و نیازش را مطرح میکرد، چنانچه برای حضرت مقدور بود، بدون درنگ و فوری آن را برآورده میکردند، زیرا معتقد بودند، اگر فرصت از دست برود، ممکن است نیاز آن فرد از راه دیگری برطرف شود؛ یعنی سبقت جستن در رفع نیازهای مردم. آن حضرت بدون هیچ گونه منتی به مردم و نیازمندان، کمک میکردند و برای اینکه کسی که به ایشان رجوع و نیازش را مطرح کرده، دچار شرمساری و خجالت نشود.
بخشش، منفعت بردن است
موردی دیگری که در این زمینه در تاریخ آمده، این است که این امام بزرگوار زمانی که ولایتعهدی را پذیرفتند و راهی خراسان شدند، در روز عرفه تمام دارایی خود را میان نیازمندان تقسیم کردند. به گونه ای که وزیر اعظم مأمون به نام فضل بن سهل وقتی امام را دید، به امام عرض کرد، این گونه بذل و بخشش شما سبب زیانکاری و خسارت است، اما امام در پاسخ او فرمودند، این کار سراسر غنیمت و منفعت بردن است.
افقهای روشن آینده
وی با اشاره به حکم رهبر معظم انقلاب به تولیت آستان قدس رضوی و تاکید معظم له بر توجه به محرومان معتقد است: بسیاری از مردم ما در سراسر کشور و حتی خارج از کشور، موقوفات بسیاری برای ساحت مقدس امام رضا(ع) تقدیم کرده اند که این موقوفات و عواید آن بسیار قابل توجه است. درست است که گسترش حرم مطهر و ایجاد فضاهای مناسب برای پذیرایی و اسکان و آسایش زائران امام رضا(ع) بخش مهمی از این موقوفات است و عواید آن را به خود اختصاص میدهد، اما با توجه به اینکه امام رضا (ع) در میان ما به عنوان امام مهربانیها و برآورنده حاجتها شناخته میشود، بنابراین تشکیلاتی که به نام مقدس آن حضرت است، باید عنایت امام را نسبت به نیازمندان به شایستگی تداعی کند.
اینفوگرافی مرتبط: