قدمگاه و مسجد مقدس حضرت رضا(ع) در شهرستان بهبهان

نشریه خبری - پژوهشی حضور امام رضا(ع)در شهرستان بهبهان

قدمگاه و مسجد مقدس حضرت رضا(ع) در شهرستان بهبهان

نشریه خبری - پژوهشی حضور امام رضا(ع)در شهرستان بهبهان

قدمگاه و مسجد مقدس حضرت رضا(ع) در شهرستان بهبهان

مراسم روز امام رضا(ع) در شهرستان بهبهان .... اینجا بهبهان است؛ مسجدمقدس و قدمگاه متبرک امام رضا(ع).

بنابر شهادت اسناد تاریخی، سال 201 هـ . ق که حضرت رضا (علیه السلام) از مدینه عازم مرو بودند، از شهرباستانی اَرَجان(بهبهان کنونی) عبور و در مکان فعلی قدم گاه نماز گذاردند که به پاس این واقعه مبارک، مردم شهر نسل در نسل این مکان را مقدس شمرده و در طول دویست سال اخیر مسیر حدود 14کیلومتری این شهر تا مسجد تاریخی و قدم گاه متبرک حضرت رضا علیه السلام را با پای پیاده طی می کنند...

بیت زیر سردر قدم گاه امام رضا علیه السلام شهرستان بهبهان در سال های گذشته بوده است:

گر میسر نشود بوسه زنم پایش را
هر کجا پای نهد بوسه زنم جایش را

تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران
بایگانی

آئین سنتی، مذهبی راهپیمایی مردم از شهرستان بهبهان تا قدمگاه امام رضا (ع) سابقه ای بیش از دویست سال دارد.

طبق نقل اکابر و کهنسالان محلی در منصوریه و روستاهای اطراف قدمگاه، ابتدا مردم روستاها و شهر منصوریه در سالروز شهادت امام رضا(ع) با پای پیاده راهی قدمگاه متبرک حضرت رضا(ع) می شدند و بعدها این سنت حسنه به کل شهرستان سرایت کرد.

هم اکنون این آیین چند سالی است که با حضور جمعیت چند ده هزار نفری مردم متدیّن و مشتاقان آن حضرت با شور و حال و عشق خاصی که ناشی از  ارادت و اخلاص آنان به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) خصوصا امیر توس، شمس الشموس است، برگزار می گردد. برپایی موکب و ایستگاه های صلواتی متعدد و خدمت رسانی به زائران قدمگاه و توزیع نذر و نیازهای گوناگون، تجلّی عشق به سرچشمه‌های نور و رحمت است که در طول تاریخ فروزان کننده ی دلهای مشتاق آل الله در این سرزمین پاک و نورانی از خاک خدا بوده است.

در این نوشتار به معرفی مختصر قدمگاه امام رضا (ع) در شهرستان بهبهان و همچنین مراسم باشکوه پیاده روی مردم این شهرستان تا «قدمگاه» می پردازیم.

 

قدمگاه امام رضا (ع)

قدمگاه امام رضا (ع) یا مقام علی ابن موسی الرضا علیه السلام در ۱۰ کیلومتری شمال بهبهان  در ساحل رود تاب (مارون) و در مسجد قدیمی محل بکان شهر تاریخی ارجان در کنار بقایای پل تاریخی بکان قرار دارد.

این مکان که محل اقامه نماز امام رضا (ع) هنگام عبور از ارجان و عزیمت به توس در سال ۲۰۱ هجری قمری بوده، اکنون «قدمگاه» روستای امام رضا (ع) نامیده می‌شود.

مسجد این روستا که قدمتی بیش از هزار و دویست ساله دارد از آثار باستانی ارجان محسوب می شود. ارجان در آن زمان شهری آباد و بزرگ و مرکز کوره (استان) ارجان بود و شش دروازه داشت. امام رضا (ع) بعد از عبور از کوشک دشت (بهبهان کنونی) از طریق دروازه «ریشهر» وارد ارجان شد و مورد استقبال اهالی ارجان قرار گرفت.

 سپس وارد محل پرجمعیت و اعیان نشین بکان در ساحل رودخانه خروشان تاب (مارون کنونی) شد و در مسجد این محل که از مساجد ساخته شده در صدر اسلام است و در مکان مرتفعی از شهر در امتداد مدخل پل بزرگ بکان واقع شده بود، به اقامه ی نماز جماعت پرداختند. آن حضرت پس از اقامه نماز و گفت و گو با اهالی ارجان از طریق دروازه «رصّافه» و مسیر بلاد شاپور راهی ابرقو، اصفهان، طبس، نیشابور و توس شدند.

بعدها مسجد بکان به مسجد و قدمگاه امام رضا ع تغییر نام داد.

 

مشخصات مسجد امام رضا(ع) در بهبهان

مسجد امام رضا(ع) از یک ساختمان طاق پوش گچی سه بخشی ساخته شده است. ضریح قدمگاه که محل اقامه نماز آن حضرت بود، روبه روی در ورودی مسجد قرار دارد. در شمال شبستان مسجد حیاط کوچکی است که سطح آن چند پله از سطح حرم بلندتر است. اصل شبستان به دلیل طاق پوش بودن و ستون های قطور و مستحکم در برابر حوادث روزگار به ویژه زلزله های مهیب ارجان در سال های ۴۴۴ و ۴۴۵ هجری قمری سالم مانده و هنوز هم به شکل اولیه پابرجاست. بر سر در این مسجد کتیبه ی بزرگی وجود داشت که تاریخ ورود امام رضا ع (سال ۲۰۱ هجری قمری) به خط کوفی بر آن نوشته شده بود. شوربختانه سنگ مذکور سالها پیش به سرقت رفت. این مسجد در عصر دیالمه (سده های چهارم و پنجم هجری قمری) تعمیر شده و بنای کنونی آن که دارای گنبد، صحن و شبستان است، به تعمیر مسجد در عصر صفویه برمی گردد.

حیاط در سمت شمال و ساختمان اصلی مسجد در سمت جنوب است. این قسمت شامل یک بنای چهارگوش به ابعاد ۱۳ متر در ۱۷ متر است که ۶ ستون قطور آن را به صورت تالاری ستون دار درآورده است. ستون ها در دو ردیف موازی قرار گرفته اند.ابعاد دو ردیف آن که چهار ستون دارد و در غرب قرار گرفته اند ۲ متر و ۹۰ سانتیمتر در ۱ متر و ۴۵ سانتیمتر است. ابعاد دو ستون بعدی نیز ۱ متر و ۶۰ سانتیمتر در ۱ متر و ۳۰ سانتیمتر است. سقف قسمتهای مختلف بنا به شکل گنبدهای کوچکی است که در قسمت انتهایی بالای آن ها روزنه هایی جهت تهویه و تأمین روشنایی بنا تعبیه شده است.

فاصله‌ی این گنبدها به وسیله ی طاق و تویزه پر شده است. ضریح قدمگاه در زیر گنبد شلجمی (شلغمی شکل) که ارتفاعی در حدود ۲ متر دارد، قرار گرفته است. چهارستون بزرگتر در چهار گوشه ی آن قرار گرفته اند. محراب بنا در دیوار ضلع جنوبی و در امتداد ضریح قرار دارد. در دیواره ی گنبد اصلی نیز دریچه ی تهویه دیده می شود.

 

هر کجا پای نهد بوسه زنم جایش را

آیین سنتی، مذهبی پیاده روی مردم شهرستان بهبهان تا قدمگاه امام عشق، امسال با شکوه خاصی برگزار شد.

حضور ده ها هزار نفری مردم از شهرهای مختلف جنوب کشور، پخش مستقیم از شبکه استانی، حضور امام جمعه و نماینده محترم شهرستان و همچنین سایر مسئولان محلی و با سخنرانی مهندس علی اصغر سالاری مدیر پروژه جاده ولایت، که سال ها برای ثبت این مسیر نورانی تلاش کرده بود، در کنار مردم عزادار و زائران امام رئوف(ع) برشکوه مراسم دو چندان افزوده بود.

این راه پیمایی 14 کیلومتری که طبق یک سنت دیرینه از مساجد و امام زادگان بهبهان و منصوریه و روستاهای اطراف رأس ساعت 10 شروع شد نمایانگر صحنه هایی از عشق و ارادت مردم این سرزمین به خاندان رسول اعظم اسلام(ص) و شرقی ترین شاخه طوبی حضرت علی ابن موسی الرضا(ع) بود.

و انسان را به یاد این شعر معروف (که بر سر در قدمگاه حک شده بود) می اندازد که«گر میسر نشود بوسه زنم پایش را – هر کجا پای نهد بوسه زنم جایش را»

 

تا «قدمگاه» آمدیم پای پیاده

بهبهان شهر علم، ادب، و آیین های سنتی مذهبی مختلفی نیز هست. یکی از ظرفیت ها و توانمندی های این شهرستان در کنار هیئت های هفتگی عزاداری برای اهل بیت(ع)؛ وجود شاعران و مداحان آیینی است. آیین سنتی سینه زنی سه سنگ این شهر پارسال ثبت ملی شد.

اما در مورد آیین سنتی مذهبی پیاده روی مردم این شهرستان تا قدمگاه، نیز شاعران و مداحان این سرزمین بی تفاوت نمانده و با شعر معروف «تا قدمگاه آمدیم پای پیاده» با شاعری آقای حاج «محمدرضاسروری» و مداحی کربلایی «محمدحداد» شور وصف ناشندنی با این مراسم داده شد.

 

بخشی از متن این شعر به این صورت است:

تاقدمگاه آمدیم پای پیاده/ یارضاگویان به دریایی اراده/شوق دیدار رضا در دل فتاده/ عشق مولا را خدا در دل نهاده/آمدیم ما آمدیم سوی قدمگاه آمدیم/ آمدیم ما آمدیم با حال دلخواه ما آمدیم/ آدیم با عشق مولا آمدیم با چشم آگاه آمدیم/بهبهان و یک قدمگاهی که عشق مردم است ای رضاجان السلام/یادگارباصفایی از امام هشتم است ای رضاجان السلام/یا رضا گویان به لب باخیل مردم هر قدم/قطره ای در بین این دریای انسان گم است/یک قدمگاهی که با آیینه برپامانده است/یک دل عاشق که دراین سینه ما مانده است/ آمدند پای پیاده تا قدمگاه رضا/بهبهان این سنت دیرینه برجا مانده است

صوت کامل این شعر همراهی مداحی دلنشین:

کلیپ تصویری همراه با مداحی این شعر

همه آمده بودند
شاید مهمترین وجه این پیاده روی باشکوه را بتوان در کنار هم آمدن همه اقشار مردم از شهری تا روستایی، از پیر تا جوان و نوجوان و خردسال، ازخواص تا عوام، از مردم عادی تا مسئولین بلندپایه شهری، از گرایش های مختلف سیاسی و اجتماعی و ... همه و همه آمده بودند تا به عشق شرقی ترین شاخه طوبی ساعاتی را کنار هم باشند و درس اتحاد و برادری زیر سایه «ولی» و «حجت خدا» را به همگان نشان دهند. 

موکب های عزاداری

یکی از جلوه های ویژه این آیین سنتی موکب های پذیرایی از زائران است. موکب هایی که توسط برخی نهادهای مردمی، هیئت ها و مساجد برپا می شود و مردم نذورات خود را از روزها قبل طبق فراخوان عمومی به موکب داران می دهند و روز عزاداری نیز هر کس در حد توان خود به کمک این موکب ها می شتابند و از مردم در طول مسیر پذیرایی می کنند.

از صحنه های مختلف این موکب ها می توان به پخت نان محلی توسط بانوان روستایی و سینی های پراز خرمای نذری بر سر مردان این دیار اشاره کرد.

 

لزوم انتقال این سنت حسنه به دیگر شهرهای مسیر جاده ولایت

همانطور که می دانید حضرت رضا(ع) در مسیر حرکت از مدینه به مرو، از شهرهای مختلفی گذشته اند که هم اکنون قدمگاه های آن حضرت به عنوان یادگار برای مردم آن شهرها محترم و محل زیارت آن امام «حی» و «شاهد» است و هر کدام از این شهرها هم معمولا در طول سال مراسماتی را در این قدمگاه ها دارند ولی به این سبک سازماندهی شده نیست.

امیدواریم که مسئولان محلی این شهرها با الگوگیری از حرکت موفق و موثر شهرستان بهبهان؛ جلوه ای باشکوه و هماهنگ از این مراسم را را از دروازه شلمچه تا بارگاه رضوی به اجرا بگذارند و در قالب اتحادیه این مراسمات را در سال (دهه کرامت در قالب "جشن" و دهه شفاعت در قالب "عزاداری") داشته باشند.

 

ظرفیت قدمگاه ها؛ آستان قدس رضوی و بندچهارم منشور رهبری

آستان قدس رضوی باتوجه به بند چهارم منشور هفتگانه مقام معظم رهبری که می فرمایند:« آستان قدس ظرفیت فرهنگی عظیمی است که می‌تواند در فضای عمومی کشور و جهان اسلام اثرگذاری کند؛ شایسته است با کمک خبرگان فرهنگی، بیشترین بهره از این ظرفیت کم‌نظیر در ترویج معارف قرآنی و مکتب اهل‌بیت علیهم‌السلام گرفته شود.» می تواند با شبکه سازی این مراسمات و تعمیر قدمگاه ها و ایجاد زائرسرا برای رفاه زائران این مسیر نورانی را احیا و پیام محوری امام علی ابن موسی الرضا(ع) در رابطه با لزوم اقرار به «ولایت» اهل بیت علیهم السلام در کنار اقرار به «توحید» را در این مسیر برای جهانیان به نظاهره بگذارد.

 

 

مطلب مرتبط:

- یک اقدام قابل تقدیر از نماینده مردم شهرستان بهبهان/ حضور در آیین سنتی مذهبی پیاده روی تا «قدمگاه»

- به قلم استاد محسن قنبریان/ تقدیری از احیاگر پیاده روی «قدمگاه» بهبهان

خبر مرتبط:

- پایگاه اطلاع رسانی آستان قدس رضوی:باحضور هزاران نفر از مردم جنوب کشور؛ اجتماع عظیم عزاداران رضوی در قدمگاه بهبهان برگزار شد

- پایگاه خبری - تحلیلی قدس(ارگان خبری آستان قدس رضوی): مراسم پیاده روی بزرگ عزاداران رضوی در بهبهان برگزار شد
- خبرگزاری صدا و سیما:پیاده روی بزرگ عزاداران رضوی در بهبهان+فیلم
- خبرگزاری ثامن پرس:
خبرگزاری فارس: آیین سنتی پیاده‌روی بزرگ عزاداران رضوی در بهبهان برگزار شد

کلیپ مرتبط:

- کلیپ خبری: خبر راهپیمایی بهبهانی ها تا قدمگاه امام رضا(ع) توسط صدا و سیما

- مجموعه کلیپ های مرتبط با آیین سنتی مذهبی پیاده روی مردم بهبهان تا قدمگاه امام عشق در صفحه آپارات قدمگاه بهبهان

گفت و گوی مرتبط:

- ثبت جهانی جاده ولایت

به روایت تصویر:

- کبوترانه/ 30 فریم از حضور میهمانان "خردسال" و "نوجوان" امام "کبوترها" و" آهوها" در پیاده روی تا قدمگاه بهبهان

بسته خبری مرتبط:

- بسته خبری آیین سنتی، مذهبی «پیاده روی تا قدمگاه امام عشق» 1395

- بسته خبری آیین سنتی، مذهبی «پیاده روی تا قدمگاه امام عشق» 1394

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی