بسیاری از مردم جهان به دین مبین اسلام مشرف میشوند و تمام تلاش و همت خود را به کار می گیرند تا تعالیم الهی و آموزههای نبوی را در وجود خود نهادینه کنند و فرهنگ صلح و دوستی را در میان دیگر انسانها گسترش دهند.
سیاستها و برنامههایی از سوی دشمن پیگیری می شود تا زمینه جلوگیری از پیشرفت اسلام در جهان فراهم شود و در مقابل آنان بسیاری از اندیشمندان و نخبگان تلاش کرده اند، طرحها و برنامههای دشمنان را خنثی کنند و در راستای گسترش و اعتلای دین مبین اسلام گامهای بنیادینی بردارند.
هماکنون یکی از موضوعات روز جهان، جغرافیای سیاسی جهان اسلام است که ریشه در جغرافیای تاریخی اسلام داشته و نماد وحدت و همگرایی میان مسلمانان در طول سالهای اخیر به شمار میآید.
بسیاری از اندیشمندان، روحانیون، علما و متفکران تمام قوای خود را برای پیشرفت و گسترش مرزهای اسلام در جهان به کار گرفته و بدینترتیب تاکنون توانستهاند گامهای مثبت و سازندهای بردارند و انسانهای فراوانی را به دین مبین اسلام مشرف کنند.
تمامی این مسائل زمینهای فراهم کرد تا لحظاتی با آیتالله دکتر محسن حیدری؛ عضو مجلس خبرگان رهبری و امام جمعه موقت اهواز همکلام شویم و به تفسیر و توضیح جغرافیای سیاسی جهان اسلام بپردازیم.
• جغرافیای سیاسی جهان اسلام به چه معناست؟
- براساس بررسیهای انجامشده، جغرافیای تاریخی اسلام ریشه در آسیا، خاورمیانه و آفریقا داشته که اخیرا در آمریکا و اروپا نیز گسترش پیدا کرده است. طبق آمار، بسیاری از جمعیت کشورهای آسیایی و اروپایی را مسلمانان تشکیل میدهند و این اصطلاح بدین معناست که گسترش مرزهای جغرافیای جهان اسلام باید به یک موضوع اساسی و محوری تبدیل شود و از جمله اهداف بسیاری از کشورهای مسلمان در آینده نزدیک به شمار آید.
• سازمانهای مربوطه در راستای ایجاد وحدت و همگرایی در جغرافیای سیاسی جهان اسلام چه راهکارهایی را باید از سوی جمهوری اسلامی ایران بر عهده گیرند؟
- وجود اتحاد در میان امت های اسلامی امری مهم و حیاتی به شمار میآید. از سوی دیگر آگاهیبخشی در این راستا نقش بنیادین و اساسی دارد که به دنبال این امر ایجاد ارتباط میان نخبگان به صورت موثر و همیشگی و بهرهمندی از دیپلماسی فعال با کشورهای اسلامی از جمله دیگر راهکارهایی است که برای وحدت اسلامی و ارتباط مستمر با علمای دین و نخبگان دانشگاهی اهمیت فراوانی با خود به همراه دارد.
• ایران قصد دارد تا با فرصتها و تهدیدهای مشترک موجود برای جغرافیای سیاسی جهان اسلام چه فعالیتهایی را در آینده در دستور کار قرار دهد؟
- با آگاهیبخشی میتوان فرصتها را به فعلیت درآورد و از تحمیل تهدیدها و تأثیر آن بر جامعه جلوگیری به عمل آورد. تلاش و فعالیت در این حیطه زمینهساز جلوگیری از هرگونه مشکل و فعالیت نابه جا در سالهای آینده به شمار میآید.
• دولت جمهوری اسلامی ایران در راستای گسترش جغرافیای سیاسی جهان اسلام چه اقداماتی را بر عهده گرفته است؟
- تاکنون کشور ما در میان دیگر کشورها اقدامات مختلف و فراوانی را به انجام رسانده که میتوان در آن میان به نقش فعالان فرهنگی و اساتید دانشگاهی در حوزههای مختلف اشاره کرد. ولی وجود دیپلماسی فعال و توانمند در میان دیگر کشورها از جمله مواردی است که لازم است هماکنون به صورت اساسی مورد اهتمام و توجه مسلمانان قرار گیرد تا به رشد و گسترش اسلام در جهان یاری رسانده و بتوانیم دین اسلام را به عنوان برترین دین در میان سایر ادیان مطرح کنیم.
• قدرت و سیاست در گسترش جغرافیای سیاسی جهان اسلام تأثیر فراوانی دارد، نمونه راهکارهای لازم برای تقویت این دو را چه می دانید؟
- این دو امر از جمله امور مهم و حیاتی به شمار آمده که تاکنون از سوی دولتمردان و سیاستمداران بسیار مورد اهتمام قرار گرفته است، از این پس باید با مشارکت در زمینههای مختلف سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و ... زمینه انجام فعالیتهای گسترده و بنیادین را در جهان برای گسترش دین مبین اسلام فراهم سازیم.
آستان نیوز
بیشتر بخوانید:
- آیت الله حیدری: استکبارستیزی شناسه بیداری اسلامی در جهان است
- از «اندیشه سیاسی تشیع» تا «عوامل شیعههراسی» در نشستهای تخصصی عرب زبانان
- جلوه هایی از وحدت اسلامی در کلام امام صادق (علیه السلام)+پرونده وطن توحیدی
معرفی کتاب مرتبط:
- رهنما / نقطه آغازین شیعه کجاست؟
- پیشوایان شیعه، پیشگامان وحدت
پرونده مرتبط:
- ویژه نامه چند رسانه ای «وطن توحیدی»
- بزرگان اهل سنت و زیارت امام رضا علیه السلام
- جایگاه امام رضا علیه السلام نزد اهل سنت
- ویژه نامه خواندنی «ما و اهل سنت»
- پرونده چندرسانه ای ویژه شهادت «امام صادق(ع)»
- ویژه نامه چندرسانه ای «صادق آسمان ها؛ مرد مبارزه، علم و تشکیلات»
- آستان قدس رضوی؛ مرکز دیپلماسی زیارت در جهان اسلام
- «قزل امام»؛ مناقب و کرامات امام رضا(ع) به روایت علمای اهل سنت+ بسته ویژه